Medycyna naturalna od wieków tworzy najróżniejsze sposoby na leczenie przeziębień bez konieczności stosowania farmaceutyków. Niektóre z tych metod są tak dobre, że przekształca się je wręcz w suplementy diety, dzięki którym można dostarczać substancje bezpośrednio do organizmu, nawet nie spożywając konkretnych produktów. Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych lekarstw na przeziębienie jest czosnek – jednak dlaczego tak się dzieje?
„Magiczny” czosnek
Czosnek znany jest przede wszystkim z charakterystycznego zapachu oraz smaku, który trudno znieść, jeśli chciałoby się zjeść ząbek czosnku bez żadnych dodatków. Ten właśnie zapach i smak powoduje allicyna – organiczny związek chemiczny zawarty w czosnku. Allicyna działa bakteriobójczo, dlatego też jest doskonała w walce z przeziębieniem i najróżniejszymi chorobami.
Co więcej, udowodniono bardzo dobry wpływ regularnie zjadanego w rozsądnych ilościach czosnku na wspieranie odporności zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Według badań czosnek aż trzykrotnie zwiększa odporność człowieka na przeziębienia oraz poważniejsze choroby. Działa nie tylko stymulująco na układ odpornościowy, ale także usuwa z organizmu wszelkie pasożyty, dzięki czemu wzmacnia jeszcze bardziej naturalną barierę ochronną ciała od wewnątrz.
Jak leczyć przeziębienie czosnkiem?
Leczenie przeziębienia czosnkiem warto przeprowadzać z głową. Trzeba pamiętać, że czosnek jest dość trudny w trawieniu, dlatego np. u osób z wrażliwym układem pokarmowym może powodować bóle brzucha oraz problemy z wypróżnieniem, zaś w przypadku osób chorych na zgagę nasila dolegliwości oraz może powodować chorobę refluksową.
Czosnek na przeziębienie najlepiej jest spożywać w formie świeżej, jako że wówczas zawiera najwięcej substancji leczniczych oraz ma odpowiednie właściwości. Najmniej odżywczy jest czosnek smażony. Świeży czosnek możemy zarówno wycisnąć, jak również drobno posiekać czy pokroić w plasterki i podać choremu do zjedzenia z kromką chleba posmarowaną masłem. W ten sposób smak nie będzie aż tak intensywny, a żołądek lepiej przyjmie dużą porcję czosnku.
Czasami stosuje się również olejki eteryczne zawarte w czosnku, które doskonale działają na usuwanie kłopotliwego kataru oraz mogą być pomocne przy leczeniu kaszlu. Można sporządzić również specjalny syrop z czosnku, który – podawany regularnie w niewielkich dawkach – powala na usuwanie zalegającej wydzieliny przy kaszlu mokrym.
Dla wspierania odporności można również przyjmować rozmaite preparaty z czosnkiem. Dobrze jednak, aby natura zrobiła swoje – i czosnek przyjmowany był w formie świeżej.
Jaki czosnek wybrać?
Przede wszystkim trzeba wybrać odpowiedni czosnek. Najlepszy będzie ten, który pochodzi z Polski, nie zaś importowany – zazwyczaj jest on przywożony z Chin i zawiera mniej substancji leczniczych. Uważa się, że najzdrowszym, występującym w Polsce czosnkiem jest czosnek niedźwiedzi, który rośnie dziko. Sporządza się z niego m.in. nalewki, które – regularnie spożywane – mogą oczyszczać organizm z toksyn, usuwać bakterie oraz wzmacniać odporność.
Dwa ząbki czosnku w tygodniu wystarczą, żeby nie chorować na przeziębienie. Wszystkie choroby w postaci grypy i innych schorzeń znikną i nie będzie trzeba stosować żadnych antybiotyków.