Jakie zioła na trawienie?

Jakie zioła na trawienie?
Rate this post

Niemal każdy z nas boryka się czasem z problemami natury gastrycznej. Często jest to nasza wina – jemy zbyt dużo lub nieodpowiednie dla nas produkty, a później ratujemy się tym, co doradzi nam farmaceuta. W przypadku silnych zaburzeń pracy układu trawiennego należy udać się do specjalisty, jednak jeśli nie nęka nas żadna poważna dolegliwość, poratować mogą nas ziółka. Zobacz, które z nich okażą się naszymi sprzymierzeńcami i jak odtruwa się organizm?

Mięta pieprzowa

Jest to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych przy dolegliwościach trawiennych. Dzięki znajdującemu się w nim mentolowi łagodzi ból brzucha. Pobudzając żołądek do pracy, mięta poprawia także trawienie i pomaga likwidować wzdęcia. Chorzy na kamicę żółciową muszą przed wypiciem naparu z mięty skonsultować się z lekarzem. Jest także niewskazana przy zgadze, jako że może osłabiać zwieracz przełyku (czego jeszcze należy unikać znajdziecie na http://bezdepresji.pl/na-zdrowie/jak-skutecznie-oczyscic-jelita.html).

Rumianek

Lecznicze właściwości rumianku znane są od dawna – jednym z jego najpopularniejszych zastosowań jest łagodzenie problemów trawiennych. Dzięki zawartym w nim flawonoidom jest jednym z najskuteczniejszych ziół na trawienie: działa rozkurczowo na mięśnie przewodów żółciowych oraz jelit. Zapobiega też wzdęciom i jest nieocenionym pomocnikiem, jeśli z nerwów rozbolał cię brzuch.

Mniszek lekarski

Korzeń popularnego mlecza często poleca się osobom ze schorzeniami wątroby i woreczka żółciowego (np. po wirusowym zapaleniu wątroby), a także tym z zaburzeniami trawienia – zioło to zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli cierpisz na wrzody lub nadkwasotę żołądka, mniszek nie jest dla ciebie odpowiedni. Także przy niedrożności jelit, dróg żółciowych i przy ropniaku pęcherzyka żółciowego przed zastosowaniem mniszka zasięgnij opinii lekarza.

Melisa

O działaniu uspokajającym tej rośliny wie chyba każdy, ale jest ona także jednym z najlepszych ziół na trawienie. Herbatka melisowa zwiększa nieco wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawiając apetyt i ułatwiając trawienie. Podobnie jak w przypadku mięty, niewskazane jest jej picie przez osoby cierpiące na zgagę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *